Beyaz Saray'da temsil edilen ilk siyah kadınlar brifing odasında onurlandırıldı

BadılCan

Active member
Beyaz Saray muhabiri olarak ilk gününde Alice Dunnigan'ın öne çıkmak için her türlü nedeni vardı.

Kendisi Beyaz Saray basın ofisine kabul edilen ilk siyahi kadındı ve hatta Başkan Harry S. Truman'la yapacağı ilk basın toplantısını yapmak için bir saat erken gelmişti. Ama Batı Kanadı lobisinde otururken görünmez de olabilirdi.

Otobiyografisi “Tepenin Tepesinde Tek Başına”da “Yalnız oturdum ve görünüşte fark edilmeden tüm olup bitenleri dinledim ve ara sıra gazeteme baktım” diye yazdı. “Kim olduğumu ya da neden orada olduğumu merak eden varsa, bunu öğrenme zahmetine bile girmedi.”

75 yıldan fazla bir süre sonra, Bayan Dunnigan'ın anısı, bir zamanlar meslektaşlarının onu görmezden geldiği aynı ortamda onurlandırılıyor.

Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre, Kasım ayında yeni bir kürsüye isim verdim Associated Negro Press'ten Bayan Dunnigan ve birkaç yıl sonra Chicago Defender için onunla birlikte seyahat eden Ethel L. Payne için Beyaz Saray brifing odasında.

Beyaz Saray basın sözcüsü olarak görev yapan ilk Siyah kadın olan Bayan Jean-Pierre, “Beyaz Saray kürsüsü, dünya çapında düzenli olarak taşınan güçlü bir özgürlük ve demokrasi sembolüdür” dedi. “Bu sembolle ilişkilendirilebilecek Alice ve Ethel'den daha iyi insanlar düşünemiyorum.”

Yıllar geçtikçe, toplantı odası kürsüsü hem kültürel hem de politik bir eser haline geldi ve yalnızca ayrıcalıklı bir azınlığın erişebileceği bir alan oluşturdu.

Grio'nun Washington büro şefi ve kıdemli Beyaz Saray muhabiri ve Beyaz Saray basın teşkilatındaki en kıdemli Siyah kadın April Ryan, Bayan Dunnigan ve Bayan Payne'i onurlandırma kararının kendisine “görüldüğü” hissini verdiğini söyledi.

“Siyahi Amerika'da hâlâ kreşendo anları yaşanıyor ve bu soruları soran, bu hikayeleri yazan ve kimsenin cesaret edemediği, istemediği veya sormaya yetecek kadar önemli olduğunu düşünmediği siyahi sorular soran tek kişi biziz” dedi.

Siyah Amerikalılarla ilgili sorular sorduğu için eski Başkan Donald Trump ve muhafazakar medyanın saldırısına uğrayan Bayan Ryan, bu iki kadının seçilmesinin özellikle dokunaklı olduğunu söyledi.

Her iki kadın da Beyaz Saray yetkilileri tarafından azarlandı ve daha sonra sivil haklarla ilgili soruları nedeniyle kafası sık sık karıştırılan Başkan Dwight D. Eisenhower tarafından görmezden gelindi.

Maaş çekleri arasında hayatta kalabilmek için mücevherlerini rehin vermek zorunda kalan Bayan Dunnigan, beyaz muhabirlerin Beyaz Saray'da haber yapmalarına izin verildiğini varsaydıklarını söyledi.

Bayan Dunnigan meslektaşları hakkında şunları yazdı: “Bu onlar için alışılmadık bir durum değildi, çünkü itibar ve statüye sahip beyaz muhabirler her zaman Beyaz Saray'da akredite edilmişti.”

“Bu onuru gerçekten zor yoldan kazandığımı hissetmeme rağmen, bu onura değer verdim ve takdir ettim” diye yazdı, “yorucu hazırlık, azim, sıkı çalışma, kabul edilebilir nitelikler, azim, kahramanca bir mücadele ve kanıtlanmış Beceriler sayesinde.”

Bay Truman'la ülke çapında bir tren yolculuğu sırasında meslektaşlarıyla nasıl tanışmayı başardığını hatırladı. Tren gece yarısı Missoula, Montana'da durduğunda, Bay Truman bornozuyla ortaya çıktığında ve bekleyen öğrenci kalabalığına sivil haklar hakkında konuştuğunda diğer birçok muhabir uyuyordu.

Hâlâ uyanıktı ve anı kaçıran muhabirler, kendilerini kötü göstereceği korkusuyla ortaya çıkan hikayeyi yayınlamaması için ona baskı yaptı. Ama yine de bunu şu başlıkla yayınladı: “Pijama giyen başkan gece yarısı sivil hakları savunuyor.”

Biyografisi “Mücadeledeki Göz”den bir alıntıya göre, Bayan Payne'in Bay Eisenhower'dan bir basın toplantısında ilk sorusunu sorması üç ay sürdü. Şubat 1954'te, Howard Üniversitesi korosunun başkanın katıldığı bir törende sahne almasının engellenip engellenmediğini sorduğu gün geldi; bu, olayın diğer haberlerinin dışında bırakılan bir ayrıntıydı.

Bayan Payne, Beyaz Saray'da geçirdiği süre hakkında şunları söyledi: “Beyaz basın diğer konular hakkında sorular sormakla o kadar meşguldü ki, siyah insanlar ve onların sorunları tamamen görmezden gelindi.”

1954 Brown – Eğitim Kurulu Yüksek Mahkemesi kararından sonra Bay Eisenhower'ın eyaletler arası seyahatlerde ırk ayrımcılığını yasaklamak için harekete geçip geçmeyeceğini merak ediyordu. Biyografi yazarına göre, Bay Eisenhower onu ziyaret etmeyi bırakmakla kalmadı, aynı zamanda Beyaz Saray basın sözcüsü de onun basın ayrıcalıklarını iptal etmeye çalıştı.

Bayan Payne daha sonra “Siyahi Basının First Lady'si” olarak tanındı ve sivil haklar hareketine ilişkin haberleri o kadar otoriterdi ki, Başkan Lyndon B. Johnson onu 1964 Sivil Haklar Yasası ve Oy Hakkı Yasası'nın imzalanmasına davet etti. 1965 tarihli ve çığır açan yasayı imzaladığı kalemlerden birini ona verdi.

Onlarca yıldır basın ile Beyaz Saray arasındaki ilişkiyi belgeleyen başkanlık akademisyeni Martha Joynt Kumar, Dunnigan-Payne kürsüsünün Beyaz Saray ile basın teşkilatı arasındaki dayanışmanın nadir bir göstergesi olduğunu söyledi.

Bayan Kumar, “Kabarık görünüyor” dedi, “ama değil.”

Kürsüye verilen isim, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği'nin 2022'de iki kadını onurlandırmak için verdiği ömür boyu başarı ödülünden ilham aldı. Bayan Kumar, Dunnigan-Payne kürsüsünün, resmi başkanlık konuşmaları için kullanılan Blue Goose ve devlet yemekleri gibi etkinliklerde kadeh kaldırmak için kullanılan Toast da dahil olmak üzere bir dizi diğer önemli kürsüye katıldığını söyledi.

Başkan George H. W. Bush'un basın sekreteri yardımcısı olarak görev yapan ve Beyaz Saray'da bir basın konferansını yöneten ilk siyah kadın olan Judy Smith, Beyaz Saray brifing salonunun ağırlığının kürsünün her iki yanında oturanlar tarafından hissedildiğini söyledi.

Bayan Smith, “Kürsüden konuşmak, ülkeyi etkileyen kritik konulara değinmek ve söylediğiniz her bir kelimenin çok ciddiye alınıp incelenip pek çok farklı şekilde analiz edilmesi çok büyük bir sorumluluktur” dedi. Bu, bir röportajda hit dizi “Scandal”daki Olivia Pope karakterinin söylediğini söyledi.

“Ayrıca bu kadınları kabul etmenin ve tanımanın önemli olduğunu düşünüyorum” diye ekledi “ve ayrıca hissettikleri sorumluluğun ağırlığını.”

Bayan Dunnigan'ın torunu Alicia Dunnigan, büyükannesinin Kasım ayında resmen adanan kürsü haberi karşısında “çok etkileneceğini” söyledi.

Bayan Dunnigan, 1983 yılında ölen büyükannesi hakkında “Gelecek nesillere ilham vermek istiyordu” dedi. “Bu podyumun önemi; eminim ki bu odada kendi adına bu kadar belirgin ve kalıcı bir yol gösterici olarak ortaya çıkabileceğini asla hayal etmemişti.”

Julie Tate araştırmaya katkıda bulunmuştur.