RenkliDusler
Active member
Demir Tatlısı Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için;
Not EkleTanımı Yazdır
Hamuru için;
- 2 tane yumurta
- 1 su bardağı nişasta
- 2 su bardağı un
- Su
- Bir çimdik tuz
- Demirimiz (aparatımız)
- 2 su bardağı şeker
- 2 buçuk su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
Not EkleTanımı Yazdır
- Evvel iki bardak şekeri iki buçuk bardak suyu tencereye alıp bir kaç damla limon sıkıp şerbetimizi 15 dakika kısık ateşte kaynatıyoruz soğutuyoruz ( not) epeyce şerbetli sevenler şeker ve su ölçüsünü arttıra bilir.
- Hamuru için iki tane yumurtayı bir çimdik tuz atıp düzgünce çırpıyoruz. Su ölçümüz yok bir buçuk su bardağı su ekleyip yavaş yavaş unu nişastayı ekleyerek çırpıcıyla uygunca çırpıyoruz.
- Hamurumuzu kek hamurundan bir tık sulu yapıyoruz yani krep hamuru üzere katıysa biraz su hayli sulu ise biraz un ekliyoruz.
- Pişirmek için küçük çukurca bir tencereye demirin üstünü geçecek kadar yağ koyuyoruz ve demirimiz (kızana) ısınıncaya kadar bekliyoruz.
- Isınan demiri hamur üstünü bir santim geçmeyecek biçimde hamura daldırıp yağa bırakıyoruz.
- Demiri de elimizden bırakmıyoruz sarsıyoruz hamur demiri bırakınca demir yağda ısınmaya devam ediyor , pişen hamuru soğuk şerbete bulayıp çukurca bir tepsiye diziyoruz.
- Şerbette fazlaca durdurmuyoruz tekrar yine ısınan demiri hamura daldırıp pişirme sürecine devam ediyoruz şayet hamur demiri bırakmıyorsa kaygı etmeyin çevirme çatalının yan tarafıyla ittirince çıkıyor.
- Pişirme işi bittikten daha sonra şayet şerbetimiz arttıysa üstünden de gezdiriyoruz, bu gereçten 24 -25 adet çıkıyor tatlımız bir saat daha sonra servise hazır oluyor afiyet olsun.