DeSantis müttefikleri, Disney’in Florida Resort üzerindeki kontrolünü sona erdirmek için oy kullandı

BadılCan

Active member
Florida Valisi Ron DeSantis tarafından Disney World’deki devlet hizmetlerini denetlemek üzere atanan bir heyet Çarşamba günü, Walt Disney Company’ye 25.000 dönümlük tatil kompleksinin genişletilmesi üzerinde kapsamlı kontrol sağlayan iki anlaşmayı feshetmek için oy kullandı.

Beş kişilik kurul, baş hukuk müşaviri Daniel Langley’in Disney’in bu yılın başlarında anlaşmaları uygularken “müseccel ticaret” ve “usul ahlaksızlığı” olarak adlandırdığı şeye dair kanıtlar sunmasının ardından oy kullandı. Bay Langley ve başka bir yönetim kurulu avukatı, Disney’in Florida yasalarını, yaptığı eylemler hakkında halkı tam olarak bilgilendirmemek de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde ihlal ettiğini söyledi.

Şirketin CEO’su Martin Garcia, toplantı sırasında Disney hakkında “Yarattıkları şey mutlak bir yasal karmaşa” dedi. “Çalışmayacak.”

Disney’in hemen bir yorumu yoktu.

Bay DeSantis ve müttefiklerinin Disney karşıtı bir dizi eyleminin en sonuncusu olan iptal kararı, muhtemelen yasal havai fişekleri ateşleyecek. Eyaletin en büyük vergi mükellefi olan Disney, Florida yasalarına uygun olduğunu iddia ettiği anlaşmaları tersine çevirme girişimlerine karşı koymaya hazır olduğunun sinyalini verdi. Anlaşmalardan biri, Disney’e 14.000 ek otel odası, beşinci bir tema parkı ve üç küçük park inşa etme yeteneği veriyor. Diğeri, bitişik özelliklerin kullanımını kısıtlar; mesela striptiz kulübü yok.

Florida Yasama Meclisi, Bay DeSantis’in ısrarı üzerine, şirketin özerkliğini sınırlamanın yollarını ararken Disney, Şubat ayı başlarında The Orlando Sentinel’de duyurulan halka açık toplantılarda anlaşmaları yürürlüğe koydu. Nihayetinde yasama organı, valinin Disney World’ü de içeren özel bir vergi bölgesi için bir gözetim kurulu atamasına izin vermeye karar verdi. Daha önce eyalet, Disney’in yönetim kurulu üyelerini seçmesine izin vermişti.

Atananlar geçen ay görev için rapor verdiklerinde, Disney kontrolündeki önceki kurulun geliştirme anlaşmasını ve kısıtlayıcı sözleşmeleri onaylayarak yeni kurulun gücünü on yıllar boyunca sınırladığını görünce öfkelendiler.

Önde gelen bir Cumhuriyetçi cumhurbaşkanı adayı olan Bay DeSantis, adaylığını resmen ilan etmemesine rağmen öfkeyle tepki gösterdi. Tesisi emlak vergisi vergileri için yeniden değerlendirmek ve tesis girişlerinin yakınında arazi geliştirmek de dahil olmak üzere Disney’e karşı bir dizi olası cezai önlem önerdi. 17 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında “Belki bir eyalet parkı oluşturun, belki daha fazla eğlence parkı yapmayı deneyin – hatta biri başka bir eyalet hapishanesine ihtiyacınız olduğunu bile söyledi” dedi.

Ayrıca, devlete Disney World’deki sürüş güvenliği denetimleri ve günde tahmini 150.000 yolcu taşıyan 15 millik tek raylı ulaşım sistemi üzerinde yeni yetki verme çabalarının sürdüğünü söyledi.

Bay DeSantis ve müttefikleri, eylemlerini defalarca Disney’i eyaletteki diğer eğlence parkı operatörleriyle “eşit bir oyun alanına” koymak olarak nitelendirdiler. Aslında, tam tersini yaparlar. Universal Orlando, SeaWorld, Busch Gardens ve Legoland’ın vali tarafından kontrol edilen yönetim organları yoktur. Valinin yorumlarına göre, eyaletin diğer büyük tema parkları ek güvenlik teftişlerine tabi tutulmayacak — sadece Disney World.

Bay DeSantis ve Disney, 75.000 kişiyi istihdam eden ve yılda 50 milyon ziyaretçi çeken Disney World’ü kapsayan özel vergi bölgesi konusunda bir yıldan fazla bir süredir anlaşmazlığa düşmüş durumda. 1967’de Orlando’nun güneybatısında kurulan bölge, Disney’e yangın güvenliği, polislik, atık yönetimi, enerji üretimi, yol bakımı, tahvil ihracı ve imar planlaması üzerinde alışılmadık bir kontrol sağlayarak mülkü etkili bir şekilde kendi bölgesine dönüştürdü. (Florida’da yüzlerce benzer özel vergi bölgesi vardır. Bunlardan biri Orlando’nun kuzeybatısında yaşayan büyük bir yaşlı topluluğu olan The Villages’ı içerir. Bir diğeri Daytona Uluslararası Yarış Pisti ve çevresini içerir.)

Geçen yıl Disney, çalışanlarının baskısı altında, tartışmalı bir Florida eğitim yasasını eleştirdi ve eyaletteki siyasi bağışları durdurdu – bu, Disney World’ün özyönetim ayrıcalıklarını kaldırmak için bir plan başlatan Bay DeSantis’in hedefine ulaştı. Eğitimde Ebeveyn Hakları olarak adlandırılan Eğitim Yasası, üçüncü sınıfa kadar olan öğrenciler için sınıflarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tartışmalarını yasaklamaktadır. Muhalifler bunu “gey deme” olarak etiketledi. DeSantis yönetimi yakın zamanda yasağı 12. Sınıfları da kapsayacak şekilde genişletti.

Disney İcra Kurulu Başkanı Robert A. Iger, eylemlerinden dolayı Bay DeSantis’i “ticaret karşıtı” ve “Florida karşıtı” olarak nitelendirdi. Bay Iger ayrıca, vali Disney’i siyasi bir kum torbası olarak kullanmaya devam ederse, Disney World’e gelecekteki yatırımın tehlikeye girebileceğinin sinyalini verdi; Şirket, önümüzdeki on yıl içinde tesise 17 milyar dolardan fazla harcama ayırdı ve bu büyüme, şirkette tahmini 13.000 istihdam yaratacak.

Şirkete göre Disney, 2022’de toplam 1,2 milyar dolar eyalet ve yerel vergi ödedi ve topladı.

Bay Iger, Disney’in bu ayki yıllık hissedarlar toplantısında “Bir şirketin tıpkı bireyler gibi ifade özgürlüğü hakkı vardır” dedi. “Vali, Disney’in aldığı pozisyona çok kızdı ve bir şirketi anayasal bir hakkı kullandığı için cezalandırmak için mülkiyeti denetleyecek yeni bir yönetim kurulu atamak da dahil olmak üzere bize misilleme yapmaya karar vermiş görünüyor. Ve bu bana gerçekten yanlış geliyor.