Din ve mitoloji arasındaki fark nedir ?

GecKalmam

Active member
Din ve mitoloji arasndaki fark nedir? Din ve mitoloji bircok insan icin karmask ve agr konular olarak gorulebilir. Ancak, bu iki kavram arasndaki onemli farklarn farknda olmak onemlidir. Her ikisi de insanlarn yasam tarzlarn ve inanclarn etkileyen ve gelistiren farkl kuramsal sistemlerdir. Bununla birlikte, din ve mitoloji arasndaki onemli farklar arastrmak, insanlarn inancnn ve kulturlerinin nasl olustugunu daha iyi anlamamza yardmc olacaktr.

Kokeni ve Acklamas

Din, genellikle dini inanclarn etrafnda kurulmus olan toplumlarn geleneksel inanclarn ve ilkelerini belirleyen bir sistem olarak tanmlanr. Bu sistem, herhangi bir dini inancn temel ilkelerini ve bunlarn toplumsal hayata nasl etki ettigini belirleyen bir kuramsal cerceve olusturur. Mitoloji ise, insanlarn yasamlarn ve deneyimlerini anlamlandrmak icin kullandklar kuramsal bir sistemdir. Mitolojik oykuler, insanlara bilinmeyen kavramlarn ya da olgularn pesinde olmak ve bunlar anlamak icin kullanlan bir yontemdir. Bu oykuler, toplumlarn kulturel kokenlerini, degerlerini ve inanclarn anlamaya yardmc olur.

Tanr ve Tanrsal Inanclar

Din ve mitoloji arasndaki en onemli fark, tanr ve tanrsal inanclardr. Din, tanr veya tanrsal varlklarn mevcut oldugu bir inanc sistemidir. Bu tanr ya da tanrsal varlklar, insanlarn yasamlarn etkileyen kurallar ve kurallarn uygulanmasn saglayan gucler olarak gorulur. Mitoloji ise, insanlarn deneyimlerini ve bilinmeyeni anlamlandrmak icin kullandklar hikayelerden olusan bir sistemdir. Bu hikayeler, insanlarn deneyimlerini ve bilinmeyeni anlamlandrmak icin kullandklar kuramsal bir sistemdir. Mitolojide, tanr ya da tanrsal varlklarn mevcut olmasna gerek yoktur; ancak, bu hikayeler her zaman insanlarn kurallarn ve yasam tarzlarn anlamlandrmak icin kullanlr.

Kulturlerin Gelisimi

Din ve mitoloji, insanlarn toplumlarnn ve kulturlerinin gelismesinde ve evriminde onemli rol oynar. Din, insanlarn yasam tarzlarn, davranslarn ve inanclarn belirleyen bir sistem olarak kabul edilir.
 
Üst