Disney, aktivist bir yatırımcının yönetim kurulu üyeliği teklifine direniyor

BadılCan

Active member
Aktivist yatırımcı Nelson Peltz, Disney yönetim kurulu koltuğu için bastırıyor, şirket Çarşamba günü doğruladı ve hissedarlara çabalarına karşı oy kullanmalarını tavsiye ettiğini söyledi. Maliyetleri mercek altına almasıyla tanınan Bay Peltz, Disney’in akış işini dönüştürmesini, kazanç artışına yeniden odaklanmasını, temettüsünü yeniden sunmasını ve şirketin dağınık halefiyet planlamasını temizlemesini istiyor.

Disney’in yönetim kurulu yaptığı açıklamada, şirket yöneticilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin “Bay Peltz ile birlikte çalıştığını” belirterek, “yapıcı katılıma ve hissedar değerini artırmaya yardımcı olan fikirlere açık olduğunu” söyledi.

Bay Peltz’in yönettiği yatırım şirketi Trian Partners, yönetim kurulu tartışmalarının hassas doğası nedeniyle isimlerini gizli tutmak koşuluyla konuşan konuya aşina iki kişiye göre, Disney’de yaklaşık 900 milyon dolarlık hisse senedi aldı. İnsanlar, Trian yöneticilerinin Disney’in CEO’su Robert A. Iger ve Disney’in finans müdürü Christine M. McCarthy ile bir vekalet kavgasından kaçınmak için Salı günü Los Angeles’ta bir araya geldiğini söyledi. 45 dakikalık görüşmenin ardından anlaşmaya varılamadı.

Çarşamba günü Disney, Bay Peltz’e “yönetim kurulu gözlemcisi” rolünü teklif etti ve ondan Trian’ın daha fazla hisse satın alma kabiliyetini sınırlayacak bir anlaşma imzalamasını istedi. Bay Peltz reddetti. Çarşamba günü ilerleyen saatlerde Trian, Restore the Magic adlı bir web sitesiyle kampanyasını halka duyurdu.

80 yaşındaki Peltz, Bay Iger’i Disney’in 2019’da 21st Century Fox’tan 71,3 milyar dolarlık varlık satın almasını düzenlediği için defalarca eleştirdi. Pandemi ile birlikte bu satın alma, Disney’i yaklaşık 45 milyar dolar borçla bıraktı. Bay Peltz, Disney’in çok fazla ödeme yaptığını söyledi. Ancak anlaşma iki çok saygın yöneticiyi getirdi – şu anda Disney’in Eğlence TV patronu olan Dana Walden ve FX Networks’ü yöneten John Landgraf – Disney grubuna. Ayrıca Disney’e The Simpsons’ın sahipliğini verdi.

Konu hakkında bilgi sahibi olanlardan birine göre, Bay Peltz, Bay Iger’i CEO olarak görevden almak istemiyor. Bunun yerine, Disney’in halefiyet planını değiştirmesini istiyor, böylece Bay Iger’in mevcut dönemi onun son dönemi olacak.

Bay Iger, muhteşem bir büyüme dönemi olan 2005’ten 2020’ye kadar Disney’in CEO’su olarak görev yaptı. Ancak emekliliğini dört kez erteledi ve sonunda bazıları şirketten ayrılan potansiyel haleflerini kenara attı. 2020’nin başlarında, Bay Iger aniden istifa etti ve yerine Disney Tema Parkı Başkanı olan Bob Chapek’i atadı.

Anonim kaynakları kullanmadan önce göz önünde bulundurduklarımız. Kaynaklar bilgiyi biliyor mu? Bunu bize söylemenizin sebebi nedir? Geçmişte güvenilir olduklarını kanıtladılar mı? Bilgileri teyit edebilir miyiz? Bu soruların yanıtlanmasına rağmen, The Times son çare olarak isimsiz kaynakları kullanıyor. Muhabir ve en az bir editör kaynağın kimliğini biliyor.

Bay Chapek, Disney’in işletmelerinin çoğuna ciddi şekilde zarar veren salgınla başa çıkmada kıskanılmayacak bir yardım aldı. Ancak sonuçta, Bay Chapek başardığından daha fazla tökezledi, Disney’i Florida’daki siyasi bir karmaşanın içine soktu, ciddi yayın kayıpları yaşadı ve Hollywood’daki önemli yaratıcı ortakları yabancılaştırdı. Disney, Kasım ayında Bay Chapek’i kovdu ve dizginleri geri almak için Bay Iger’i emeklilikten çıkardı. Yönetim Kurulu, Bay Iger’e iki yıllık bir sözleşme verdi.

Bay Chapek, görevden alınmadan önce, Disney’in “tasarruf bulmak için tüm operasyon olasılıklarına ve insan gücüne bakacağını” duyurdu. Bu girişim, Disney’deki ayaklanma nedeniyle ertelenmiş olsa da devam ediyor ve işten çıkarmaları da içermesi bekleniyor. Bay Iger ayrıca Disney’in yayın hizmetlerinin çalışma şeklini değiştirecek bir yeniden yapılanmayı duyurdu. Disney’in doğrudan tüketiciye satış birimi, bir önceki yılın aynı dönemindeki 630 milyon $’dan geçen çeyrekte 1.5 milyar $ zarar bildirdi.

Bu, Disney’e altı ay içinde ikinci kez aktivist bir yatırımcı tarafından baskı uygulanıyor. Yaz boyunca, Dan Loeb tarafından kurulan aktivist bir yatırım şirketi olan Third Point, diğer şeylerin yanı sıra Disney’i ESPN’den ayrılmaya çağırdı. Sonunda Disney, eski bir Facebook ve MTV Networks yöneticisi olan Carolyn Everson’ı yönetim kuruluna eklemeyi kabul etti ve Bay Loeb istifa etti.

Yine Çarşamba günü Disney, Nike’ın CEO’su Mark G. Parker’ın, yıllık hissedarlar toplantısından sonra, eğer toplantıda yeniden seçilirse, Disney’in başkanı olacağını söyledi. Disney Yönetim Kurulu’nun tüm üyeleri hissedarlar tarafından her yıl yeniden seçilmelidir. Bay Parker, Kurulda yedi yıldır görev yapmaktadır.

Toplantı tarihi henüz açıklanmadı; genellikle Mart ayında gerçekleşir.

Bay Parker, 2021’den beri Disney’in CEO’su olarak görev yapan Susan E. Arnold’un yerini alacak. Carlyle Group ve Procter & Gamble’da eski bir yönetici olan Bayan Arnold, 2007’den beri Disney’in yönetim kurulundadır ve görev süresi sınırı nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştır.

Biraz tartışmalı bir şekilde, Bayan Arnold, Haziran ayında Bay Chapek’in sözleşmesinin uzatılmasına nezaret etti ve bu ona o sırada genel müdür olarak yaklaşık üç yıl daha verdi.

Bay Parker ayrıca, şirket içi ve şirket dışı CEO adaylarını gözden geçirecek olan ve yeni oluşturulmuş bir Halefiyet Planlama Komitesine de başkanlık edecek.

Bir aktivist olarak Bay Peltz, en çok diğer aktivistler gibi birleşmeler veya satışlar için baskı yapmaması ve operasyonlara odaklanmasıyla tanınır. Bay Peltz daha önce Procter & Gamble ve Unilever dahil olmak üzere diğer kurumsal yönetim kurullarında görev yapmıştır. Yine de, Disney gibi bir şirket kendi zorluklarını da beraberinde getirebilir: Başarılı bir Hollywood işletmesini yürütmek, bütçeyle çok zordur.