Gen dizileme şirketi Illumina, kanser testi geliştiricilerini satıyor

BadılCan

Active member
Gen dizileme makinelerinin önde gelen üreticisi Illumina, Pazar günü yaptığı açıklamada, 2021’de 7,1 milyar dolara satın aldığı kanser testi geliştiricisi Grail’i satacağını söyledi.

Hareket, Illumina’nın, Federal Ticaret Komisyonu’nun Illumina’nın antitröst gerekçesiyle Kase ile olan sözleşmesini feshetmesi yönündeki kararını büyük ölçüde onaylayan federal temyiz mahkemesindeki davasını kaybetmesinden iki gün sonra geldi.

Dava, antitröst uzmanları tarafından, düzenleyicilerin büyük şirketlerin genç yenilikçileri satın almasını engelleme çabalarının bir testi olarak görüldü.

Anlaşma aynı zamanda Avrupa’da da engel oluşturdu. Eylül 2022’de Avrupa Birliği devralmayı engelleyeceğini söyledi. San Diego merkezli Illumina daha önce halka açık bir şekilde, her iki yargı alanındaki itirazların da başarısız olması durumunda girişimi elden çıkaracağını açıklamıştı.

Illumina CEO’su Jacob Thaysen yaptığı açıklamada, “Teknolojinin hastalara fayda sağlamaya devam etmesi için Kase’yi hızla elden çıkarmaya kararlıyız” dedi. “Yönetim ekibi ve ben asıl işimize ve müşterilerimizi desteklemeye odaklanmaya devam ediyoruz. Illumina’nın fırsatlarına ve uzun vadeli başarımıza güveniyorum.”

Bazı kanser türlerinin erken teşhisine yönelik teknolojiler geliştiren Grail, Illumina bünyesinde bir araştırma projesi olarak başladı. 2016 yılında bağımsız bir şirket olarak ayrıldı. Gen dizilimi konusunda Illumina ile rekabet etmese de kansere yönelik kan testlerinde gen dizilimini kullanıyor.

Illumina, FTC’nin satın almanın ABD pazarındaki yenilikçiliği zayıflatacağını ve fiyatları artıracağını öne süren erken şikayetine rağmen Kase satın almaya devam etti. Yine de Illumina mahkemede kazanacağından emindi.

Şirket, anlaşmayı gelecek yılın ikinci çeyreğinin sonuna kadar tamamlama hedefiyle Grail’in satışının üçüncü taraf satışı veya sermaye piyasası işlemi yoluyla gerçekleşeceğini söyledi.

Artık Komisyon’un anlaşmaya itirazı mahkemede onaylandığına göre, diğer teknoloji devleri ve kendi alanlarındaki hakim şirketler, ajans tarafından devralınma girişimlerini engelleyebilir. FTC Başkanı Lina Khan, 2021’de göreve başladığından bu yana, ekonomiye zarar verebileceğini söylediği birleşmeler konusunda daha agresif bir duruş sergiledi.