“Güney Mutfağının Kraliçesi” Nathalie Dupree 85 yaşında öldü

BadılCan

Active member
Kişisel hayatı bazen yemek pişirmesi kadar kaotik olan ve edebiyat ve politikaya olan yoğun ilgisi kurabiye salonlarına ve ABD Senatosu için Donkişotvari bir yarışa yol açan Güneyli yemek kitabı yazarı, televizyon kişiliği ve aşçılık danışmanı Nathalie Dupree, Pazartesi günü Raleigh, Kuzey Carolina'da hayatını kaybetti. . 85 yaşındaydı.

Kalçasını kırdıktan sonra bakımevinde öldüğü, uzun süredir yapımcısı ve birlikte çalıştığı Cynthia Graubart tarafından doğrulandı.

Bayan Dupree, güneyli misafirperverliği ile müstehcen cazibenin özel bir karışımına sahipti. Kariyeri boyunca kendisine “Güney'in Julia Çocuğu”, “Güney Aşçılığının Kraliçesi” ve “Martha Stewart karşıtı” denildi.

Sunucu Katie Couric'i, “Today” programının zarif bir bölümünü, bir süpermarkette çikolatalı kek sunarak bütün bir domuz tacı kızartması hazırladığı zarif bir bölümü sonlandırarak şok etti. Televizyon şovunun bölümlerini önlüğünde kırmızı bir AIDS kurdelesiyle filme aldı; bu, 1980'lerde izleyicilerinin çoğunu muhafazakar banliyö kadınlarının oluşturduğu cesur bir hareketti.

Yazar Pat Conroy, “The Pat Conroy Cookbook: Recipes and Stories of My Life” (2009) kitabında “O, hayatımda etten kemikten bir insandan ziyade kurgusal bir karaktere benzeyen az sayıda kişiden biri” diye yazmıştı. . Bayan Dupree'nin derslerinden birini aldıktan sonra. “Nathalie'nin düşünce akışının nereye varacağını asla bilemezsiniz; Sadece trenin zamanında gelmeyeceğini, çok sayıda yolcu taşıyacağını ve eninde sonunda hasarlı rayların üzerinde duran bir gıda kamyonuyla çarpışacağını biliyorlar.”

Bayan Dupree, 1990'larda ortaya çıkan yeni Güney gıda hareketinin kurulmasında etkili oldu. Merkezi Mississippi Üniversitesi'nde bulunan Southern Foodways Alliance'ın kurulmasına yardımcı olarak Güney Amerika'nın tavuk stereotipini yıktı ve ırk, cinsiyet ve politikanın incelikli, mevsimlik ve çeşitli mutfakları nasıl şekillendirdiğine dürüst bir bakış attı.

15 yemek kitabı yazdı ve 300'den fazla televizyon bölümüne ev sahipliği yaptı, ancak Paula Deen gibi Güneyli şeflere haksız yere verildiğini düşündüğü bir şöhret düzeyine ulaşma arzusuyla mücadele etti.

“İyi bir yaşam sürdürebildiğim için gerçekten şanslıydım ama hiçbir zaman zengin olmayı istemedim. Amacım sadece iyi bir hayat yaşamaktı” dedi 2015 yılında “The New American Kitchen” podcastinde. “Geçen gün Paula Deen'in Savannah'daki evinin yaklaşık 12,7 milyon dolara satılık olduğunu gördüm ve 'Tanrım, biliyor musun, daha sonra gelseydim, Paula Deen olur muydum?' diye düşündüm.” Ve sonra şöyle düşündüm: 'Bunu asla istemedim.'”

İlk yemek pişirme denemeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Diplomasını hiç tamamlamamasına rağmen, 1958'de Harvard Üniversitesi'nde, hasta bir aşçının yerini doldurması istenen uluslararası bir pansiyonda bir yazı geçirdi. Ton balıklı güveç, hazırlanması kolay bir yemek gibi görünüyordu. Tarifi kolaylıkla çoğaltarak 18 kişiyi doyurabileceği sonucuna vardı.

1999'da The Post and Courier of Charleston, S.C.'ye “Sonunda yağ ve ton balığı katmanları değişti” dedi.

Bayan Dupree yağı süzdü ve her şeyi iyice karıştırdı. Karışımı tostun üzerine kaşıkla sürdü ve buna Tuna à la King adını verdi. Kanca kuruldu.

Mutfaktaki atılımı, 1969'da ikinci kocası David Dupree ile birlikte taşındığı Londra'da gerçekleşti. (Siyasi bir aktivistle daha önceki evlilikleri bir yıl sürmüştü. Her ne kadar o ve Bay Dupree daha sonra boşanmış olsalar da, Bay Dupree ondan her zaman en sevdiği kocası olarak söz ediyordu.)

Bayan Dupree, Fransız aşçılık okulu Le Cordon Bleu'ya kaydoldu ve bu, İspanya'nın Mallorca adasındaki bir Fransız restoranında kısa bir süre şef olarak çalışmasına yol açtı.

Çift, kocasının memleketi olan Georgia, Social Circle'a taşındı ve o, Güney malzemeleriyle Fransız tekniklerini kullanan bir restoran açmaya kararlıydı. 1971'de Nathalie'nin restoranı kocasının antika mağazasının arka tarafında açıldı. Yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki Atlanta'dan hayranlarını çekti.

1975'te, o zamanlar Atlanta'nın önde gelen alışveriş merkezi olan Rich's'te bir aşçılık okulu kurdu. Julia Child, Jacques Pépin ve Paul Prudhomme'u ders vermeye ikna etti. 1978'de Bay Pépin, Bayan Child ve diğer birkaç kişiyle birlikte Uluslararası Aşçılık Profesyonelleri Derneği'ni kurdu.

Ancak Bayan Dupree televizyona çıkmak istiyordu. Bayan Child'ın siyah-beyaz dönemi ile 1990'larda Food Network'ün doğuşu arasında sıkışıp kalan o, 1980'lerde ortaya çıkan kamu televizyonunda hafta sonu şeflerinden oluşan küçük bir grubun parçası oldu.

New Southern Cooking'in 1986'daki ilk çıkışında Nathalie Dupree ile birlikte bir yemek kitabı da vardı. Bayan Child'ın editörü Judith Jones görevi devraldı. “Yeni Güney Yemekleri” 25 kez yeniden basıldı.

Tamamen Bayan Graubart tarafından düzenlenen ilk televizyon programlarının sponsorluğunu güneyli bir un şirketi üstleniyordu. Bayan Dupree, mutfak bölümlerinin değişiklik yapılmadan yapılmasını istedi. Yüzünde un lekesi olduğu için malzemeleri yarı pişmiş bırakabilir veya hepsini eklemeyi unutabilir. Sık sık ellerini önlüğüne sildi ve bir keresinde yemek pişirirken düşen elmas yüzüğünü aradı.

Bir hatanın ardından seyirciye “Benim başıma ne gelirse senin de başına gelir” dedi.

2012 yılında Bayan Dupree ile birlikte “Mastering the Art of Southern Cooking” kitabının ortak yazarlığını yapan Bayan Graubart, bir telefon görüşmesinde “Gerçekten çok güzel görünüyordu ve insanlar onu bu yüzden seviyordu” dedi.

Nathalie Evelyn Meyer, 23 Aralık 1939'da Hamilton, New Jersey'de Evelyn (Kreiser) ve Walter Meyer'in üç çocuğunun ortancası olarak dünyaya geldi. Annesi bir sekreter ve Hıristiyan Bilim Adamıydı; Bayan Dupree büyüdükçe bu dinle mücadele ediyordu.

Çocukluğunun geçtiği Alexandria, Virginia'daki evi, bir ordu albayı olan katı babasının hakim olduğu şiddet dolu bir evdi. Anneleri 1949'da ondan boşandı ve çocuklar tahliye duyurularından ve boş dolaplardan korkarak büyüdüler.

Okul ve politika sığınak haline geldi. 20 yaşındayken John F. Kennedy'nin başkanlık kampanyasında bölge müdürü olarak çalıştı ve 2010 yılında Güney Carolina'dan Cumhuriyetçi senatör Jim DeMint'i görevden almayı amaçlayan kendi kampanyasını yazılı aday olarak yürüttü. Sloganlarından biri de “Krem DeMint”ti.

O zamana kadar üçüncü kocası, siyasi yazar ve tarihçi Jack Bass ile evliydi; kitaplarında eski Güney Carolina senatörü ve valisi Strom Thurmond'un ayrıntılı bir biyografisi yer alıyor.

İkili, Charleston'ın edebi ve politik sahnelerinin sevgilisi oldu. Charleston'ın Queen Street'teki büyüleyici, darmadağın ve süslü evinde partilere ve bağış toplama etkinliklerine ev sahipliği yaptılar; burada defalarca denediği tariflerden yemekler servis ediyordu.

Bayan Graubart, Bayan Dupree'nin uzun zamandır kendisine yakın olanlara saldırabilen ağır bir içici olduğunu söyledi. Sonunda alkolü Diyet Kola ile değiştirdi ve kendini ayık kalmak veya ayık kalmak isteyen başkalarına yardım etmeye adadı.

Mutfak endüstrisindeki kadınlara yönelik uluslararası bir dernek olan Les Dames d'Escoffier'in birkaç bölümünü kurdu. Genç kızlara akıl hocalığı yaptı ve tavukları dediği bir grup hevesli şef ve yemek yazarına akıl hocalığı yaptı.

Yemek kitabı yazarı Virginia Willis de onlardan biriydi. Hala Bayan Dupree'nin domuz pirzolası işbirliği teorisinden alıntı yapıyor: Eğer domuz pirzolasını tavada yüksek ateşte pişirirseniz yanar. Ancak iki domuz pirzolasını bir tavada pişirdiğinizde birbirlerinin yağlarını beslerler.

Bayan Willis, “Bunu kıskançlıkla başa çıkmanın ve başkalarıyla birlikte çalışmanın bir yolu olarak açıkladı” dedi. “Bu rekabetle ilgili değil; Bu, yağı paylaşmakla, sevgiyi paylaşmakla ilgilidir.

Kendisi, üvey çocukları Audrey Thiault, Ken Bass, David Bass ve Liz Broadway gibi kocası tarafından hayatta kaldı; kız kardeşi Marie Louise Meyer; erkek kardeşi James Gordon Meyer; ve yedi torun.

Bayan Dupree fikrini ifade etme fırsatını asla kaçırmadı. Ölümünden üç ay önce, Bayan Graubart'a Haberler'taki ölüm ilanına dahil etmesi için bir alıntı vermişti: “Yemek, ilişkilerde beni tüm hayatım boyunca büyüleyen bir kontrol meselesidir. Küçük bir çocukken kontrol ettiğimiz ilk şeydir.” ve öldüğümüzde kontrol ettiğimiz son şey. Yiyeceği kontrol eden aileyi de kontrol eder.”