RenkliDusler
Active member
Kazandibi Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 1,5 lt süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı un
- Yarım su bardağı nişasta
- 1.5 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
Not EkleTanımı Yazdır
- Tencereye süt, un, nişasta ve vanilini koyup karıştırmaya başlıyoruz.
- Karıştıktan daha sonra toz şekeri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Karışımı kesinlikle aralıksız olarak karıştırmalısınız.
- Karışımın topaklanamaması lazım. Karışımımız yoğunlaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar orta ateşte karıştırılarak pişiriyoruz.
- daha sonra altını kapatıp 1 yemek kaşığı tereyağını da ekliyoruz.
- Tereyağı tatlının ortasında eriyene kadar karıştırıyoruz.
- Evvelden tereyağı ile yağladığımız tepsimize 3 yemek kaşığı pudra şekerini tepsinin her tarafına eşit olacak biçimde döküyoruz.
- Ocağın altını açıp muhallebiden kaşık kaşık pudra şekerinin üzerini kaplayacak kadar döküyoruz.
- İnce bir katman olması kâfi olacaktır. Tüm tatlıyı bu süreçte dökmüyoruz.
- Tepsiyi hareket ettirerek her tarafındaki tereyağının eriyip tatlıyı kaynatmasını sağlıyoruz.
- Bu süreci yaparken elinizi yakmamaya dikkat edin. Kaynayan tatlının üstüne tencerede kalan tüm muhallebiyi de döküp tepsinin her tarafına dağıtıyoruz.
- Biz bu süreçte silikon spatula kullandık. Siz de kullanacaksanız spatulayı tepsiye değdirmeden kullanmamanızı öneririz.
- Kazandibi tatlısını yapmak için tabanı düz bir tepsi kullanmalısınız.
- Tabanı düz bir fırın tepsisi yahut ısıya güçlü bir borcam kullanabilirsiniz.
- Tepsinizin kalınlığına göre pişme müddeti değişebilir.
- Eklediğimiz muhallebide kaynayıp tepsinin yanlarında yanıklar olmaya başlayınca tatlının ortasını yavaşça açıp tatlının tabanındaki yanıkların oluşumuna kadar tepsiyi ocak üzerinde hareket ettire ettire pişiriyoruz.
- Delik delik yanıkları gördükten daha sonra 10 dakika daha pişiriyoruz. Yanıkların oluşumu ateşin suratına nazaran değişebilir. Orta ateşte pişirmenizi öneririm.
- Tatlı piştikten daha sonra en az 3 saat dinlendirilmeli ve soğumalı. Yoksa tatlıyı çeviremezsiniz.
- Soğuyan tatlıyı dilediğinizce dilimleyip bir spatula yahut hamur keseceğiyle katlamaya başlıyoruz.
- Bu süreci yapmak için tatlının tepsiye değen kenarlarını bıçakla kesersiniz daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.