MrBeast nasıl YouTube’un Willy Wonka’sı oldu?

BadılCan

Active member
Kendilerini başkalarının elektronik tablolarında bu kadar açık bir şekilde sayılar olarak görmeye daha az alışkın olan daha yaşlı izleyiciler için, düğün hayırseverliğini izleyici büyümesine bu kadar yakından bağlama stratejisi oldukça iğrenç görünebilir. Ancak Donaldson’ın genç hayranları büyük ölçüde YouTube’da büyüdü; Jeremiah Howard gibi bazıları ergenlik çağından beri onun videolarını izliyor. Platformun iş ve gelir yapılarına yakından aşinadırlar, çünkü hem YouTube’daki içeriklerin çoğu bu konuları ele alır hem de birçoğu hevesli amatör YouTuber’lardır. (Howard’a Donaldson’ın verdiği 50.000 dolarlık çekle ne yapacağını sorduğumda, bana bunu ailesinin YouTube kanalı FLBOYRHINO’yu başlatmak için kullanmayı düşündüğünü söyledi.) Howards Pozisyonundaki insanlar için, İnternet’in yanında MrBeast çok büyük bir yeni. servet ve ticaret için motor, ancak yalnızca marjinal olarak katılabiliyor. Rolüne bir amaç duygusu getiriyor ve Howard’ın başka türlü mümkün olmayabileceğini öğrendiği yeniden dağıtım için bir kanal sağlıyor. Onlara göre, etik açıdan tavizsiz değil, dahice görünüyor.

Mayıs ayında, “İlk Kez 1.000 Kör Görme”den birkaç ay sonra, Donaldson “İlk Kez 1.000 Sağır Duyma” başlıklı yeni bir video yayınladı. 1.000 Blind People’ı izlediyseniz, devam filmini ve video küçük resmini izlemenize bile gerek kalmadan hayal edebilirsiniz. Ortaya çıkan tartışmayı da hayal edebilirsiniz: ateşli MrBeast hayranları ile videoyu sığ, yüzeysel, iğrenç ve şeytani bulan rahatsız edici eleştirmenler arasındaki çekişme.

Bu eleştirmenlerin bazılarına katıldığımı itiraf edeceğim, en azından Donaldson’ın platformuna ve kaynaklarına (ve insanlara yardım etme konusunda bariz bir arzuya) sahip birinin Donaldson ile yapısal sorunlara daha yakından bakmasının iyi olacağını düşünüyorum. Amerikan sağlık sistemi ve engelli insanların başına gelen günlük adaletsizlikler. Ancak bu tür eleştirilerin MrBeast kanalının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını yanlış anladığını da tahmin edebiliyorum. Volanı harekete geçirdikten sonra Donaldson’ın tek yapabildiği çarkı döndürmeye devam etmektir. Herhangi bir sapma, büyüme makinesinin sürekli hareketini tehlikeye atabilir. (12 yaşında olduğunuzu hayal edin: GP uygulamalarından özel sermaye özetleri hakkında bir açıklayıcı film izlemek ister misiniz?)

Videolarını izlerken bazen, Donaldson’ın YouTube trafiği konusundaki yeteneğinin, sitenin çekmiş gibi göründüğü gergin gericiler ve hoşnutsuzlar yerine, esasen dürüst ve ahlaklı bir kişi tarafından edinilmiş olmasına sevindiğimi düşündüm. Ancak Donaldson’ın YouTube başarısı üzerine yaptığı çalışma, muhtemelen ona, düzgün bir şekilde dengelendiğinde edep, ahlak ve cömertliğin bir YouTuber’da son derece başarılı nitelikler olabileceğini, oysa küskünlük ve ihlalin platformun mevcut kuralları altında ancak bu kadar sınırlı olabileceğini öğretti. Donaldson, YouTube’u en azından herkes kadar kendi yararına kullanabilir, ancak bu aynı zamanda projesinin sınırlarının aslında YouTube’un kendisinin sınırları olduğu anlamına gelir.

Bir yandan şöhret veya servet için narsisist bir arzuyla, diğer yandan da tamamen hayırsever bir dürtüyle değil, videolarını karakterize eden aynı ergenlik dürtüleriyle hareket eden Donaldson için belki de sorun değil: bu uzağa gider mi? Gitmek? Bu şey ne kadar büyüyebilir? Kaç tane sıfır var?

Max Read, çalışmaları New York Magazine, Haber Magazine ve Bookforum’da yer alan bir gazeteci ve senaristtir. Bülteni ve gelecek için kılavuzu “Maksimum Oku”.