Nelson Peltz, kendisi de dahil olmak üzere iki Disney yönetim kurulu üyesini aday gösterdi

BadılCan

Active member
Aktivist yatırımcı Nelson Peltz, perşembe günü kendisini ve eski bir Walt Disney yöneticisini Walt Disney Company’nin yönetim kuruluna aday gösterdi ve eğlence deviyle, hisse senedi fiyatının zayıflaması ve liderlik halefiyet planını yanlış yönetmesi olarak gördüğü durum nedeniyle mücadelesini sürdürdü.

Bu, Bay Peltz’in Disney ile iki yıl içinde yaptığı ikinci vekalet kavgası. Geçen yıl maliyetleri düşüreceğini, Disney’in yayın işini yeniden şekillendireceğini ve veraset planlamasını çözeceğini söyleyerek yönetim kuruluna katılmak için mücadele etti. Bay Peltz, Disney’in yeniden yapılanma planı yapması ve milyarlarca dolarlık maliyet kesintisi yapması üzerine Şubat ayında taleplerini geri çekti.

Bay Peltz’in yatırım şirketi Trian Partners, eski Marvel CEO’su ve Disney’in en büyük bağımsız hissedarlarından biri olan Ike Perlmutter ile mücadelede ortaklık kurdu. Bay Peltz, kendisinin yanı sıra, mali işler müdürü de dahil olmak üzere Disney’de otuz yıl geçiren James Rasulo’yu da aday gösterdi.

Disney, Bay Peltz ve Bay Rasulo’nun adaylıklarının, önerilen adaylık konusunda yönetim kuruluna öneride bulunacak bir komite tarafından inceleneceğini söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, “Disney, şirketin uzun vadeli performansına, işlerinin devam eden dönüşümü de dahil olmak üzere stratejik büyüme girişimlerine, halefiyet planlama sürecine ve hissedar değerinin artırılmasına odaklanan deneyimli, çeşitliliğe sahip ve son derece nitelikli bir Yönetim Kuruluna sahiptir.” dedi.

Bay Peltz’in eyleminin ardından şirketin hisseleri erken işlemlerde dalgalandı.

Disney, Bay Peltz ile bir vekalet mücadelesine hazırlanıyor. Kasım ayında şirket, yönetim kuruluna iki güçlü ismi ekledi: Morgan Stanley’nin CEO’su James P. Gorman ve daha önce Britanya’nın Sky televizyon ağını yöneten Jeremy Darroch.

Disney CEO’su Robert A. Iger, 2020’de bu görevden ayrıldı, ancak iki yıl sonra özenle seçtiği halefi Bob Chapek’in yerine geri döndü ve artık 2026 sonunda sona erecek bir sözleşmesi var.

Bay Iger, Kasım ayındaki DealBook Zirvesinde geri dönüşünün beklenmedik zorluklar getirdiğini söyledi. Bazıları, “selefim tarafından alınan kararlarla ortaya çıktı, diğerleri ise temelde dünyadaki ve işimizdeki muazzam aksaklıkların sonucudur” dedi.

Şirket ayrıca “sağlam” bir veraset planlamasının sürdüğünü ve aramanın Disney dışına genişletileceğini söyledi.

Bay Rasulo, rakip yönetici Thomas O. Staggs’in operasyonlardan sorumlu müdürlüğe terfi ettirilmesinin ardından 2015 yılında Disney’den ayrıldı ve bu durum Bay Staggs’i, Bay Iger’in yerine yönetim kurulunun tercih ettiği aday haline getirdi. (Bay Staggs yönetim kurulundan bir yıl sonra istifa etti ve Bay Iger’in şirketi yönetme yeteneği konusunda şüpheleri vardı.)

Bay Rasulo, Disney’de geçirdiği süre boyunca, kişisel tarzı onu bazen korkulan bir figür haline getirse de, zor görevleri başarma yeteneği nedeniyle değer görüyordu. Bay Rasulo, CFO olarak görev yaptığı süre boyunca kapsamlı bir maliyet azaltma girişimini agresif bir şekilde uyguladı. Daha önce Disney’in tema parkları bölümünün başkanı olarak görev yapmıştı; burada şirketin Kaliforniya Macera parkının 1 milyar dolarlık yeniden geliştirilmesini yönetti, Hong Kong Disneyland’ı açtı ve Walt Disney World’de karmaşık yeni bir ziyaretçi yönetim sisteminin temelini attı. 1986 yılında şirkete katıldı.

Bay Rasulo bir röportajda şirkette üst düzey bir pozisyona geri dönmekle ilgilenmediğini ve yalnızca yönetici olarak hizmet etmeye odaklandığını söyledi.

Bay Rasulo, “Toplantı odasında doğru soruları sorabiliriz” dedi. “Gerçekten sevdiğim bir gemiyi tamir edebiliriz.”