İran-Kontra skandalının ortaya çıkmasına yardımcı olan Alfonso Chardy 72 yaşında hayatını kaybetti

BadılCan

Member
Yöntemli haberciliğiyle İran-Kontra skandalını ifşa etmesi nedeniyle 1986'da Miami Herald'a Pulitzer Ödülü kazandıran ve gazetenin kazandığı diğer üç Pulitzer Ödülüne katkıda bulunan Alfonso Chardy, 9 Nisan'da Miami'deki bir hastanede öldü. 72 yaşındaydı.

Eşi Siobhan T. Morrissey, sebebin kalp krizi olduğunu söyledi.

Bay Chardy, Reagan yönetiminin üst düzey yetkilileri tarafından Batılı rehinelerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için düzenlenen İran'a yasadışı silah satışı ile bu satıştan elde edilen gelirlerin İran'daki sağcı isyancıları desteklemek için gizlice yönlendirilmesi arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmada etkili oldu. kontralar.

1987 Pulitzer Ulusal Habercilik Ödülü'nü kazanan on makalenin yarısından fazlasını yazdı ve Deniz Kuvvetleri Yarbay Oliver L. North'un, İran'a yönelik kongre silah ambargosunu aşmak için üst düzey yetkililer tarafından gerçekleştirilen kara para aklama komplosundaki rolünü açığa çıkardı. rehinelerden. Batılılar, İran destekli militan grup Hizbullah tarafından Lübnan'da tutuluyordu. Nikaragua'da Kontralar solcu Sandinista hükümetine karşı savaştı.


(The Herald, ulusal habercilik ödülünü, Challenger uzay mekiği felaketini haberleştirerek kazanan Haber ile paylaştı.)


Bay Chardy, diğer Herald haber ekipleriyle birlikte, gazetenin Andrew Kasırgası hakkındaki haberi nedeniyle 1993 yılında Pulitzer Kamu Liyakat Ödülü'nü kazandı; 1999'da araştırmacı gazetecilik nedeniyle, daha sonra iptal edilen bir belediye başkanlığı seçiminde seçmen sahtekarlığını açığa çıkardığı için; ve 2001'deki son dakika haberleri için, göçmenlik görevlileri tarafından bir baskında tutuklanan ve ABD'ye sığınma hakkı konusunda mahkemeye itiraz edildikten sonra Küba'ya geri dönen Kübalı bir çocuk olan Elian Gonzalez hakkındaki makaleler için.

Bay Chardy, yaklaşık kırk yıla yayılan kariyeri boyunca Washington'daki ABD Latin Amerika politikası hakkında rapor verdi. Kudüs'te Orta Doğu muhabiri olarak görev yaptı; Haiti ve Meksika'daki depremleri ve Arjantin'deki Plaza de Mayo'daki annelerin ülkenin diktatörlük yıllarında çocuklarının ortadan kaybolmasıyla ilgili protestolarını bildirdi; 2017'de Herald'ın İspanyolca baskısı El Nuevo Herald'da çalıştı.

İngilizce konuşan ve iki işaret parmağıyla (yorgunken yalnızca tek parmağıyla) yazan, kendi kendini yetiştirmiş bir gazeteci olan Bay Chardy, meslektaşı ve hızlı olmasıyla biliniyordu ve hafta boyunca esas olarak patlamış mısır diyetiyle geçiniyordu.


Alfonso Nieto Chardi, 14 Nisan 1951'de Mexico City'de doğdu. Babası Alfonso Chardi Cordoba bir muhasebeciydi. Evi annesi Emma Nieto Miranda de Chardi yönetiyordu.

Alfonso İngilizceyi lisede radyo dinleyerek ve hazırlık okuluna gitmeden önce dil dersleri alarak öğrendi. Mühendislik alanında bir kariyere yöneliyordu ama 1968'de Mexico City'deki Yaz Olimpiyatlarını ve oradaki öğrenci ayaklanmalarını haber yapmak için gelen yabancı gazetecilerin akınına katıldıktan sonra haberciliğe yöneldi.

“O zamanlar öğrenciydim ve muhabirlerin yanına gidip onlara ne yaptıklarını, nereden geldiklerini sorardım ve bazı şeyleri haber yapmak için Karayipler'e veya dünyanın dört bir yanına seyahat etmeleriyle ilgili hikayeleri beni büyülemişti. Bay Chardy, Karen Rothmyer'in yazdığı “Pulitzer Ödülü Kazanmak: Zamanımızın En İyi Haberciliğinin Arkasındaki Hikayeler” (1991) kitabını okuduğunu hatırladı.

Araştırmacı habercilik tekniğini şu şekilde açıkladı: “Öncelikle konunun ne olacağını belirleyerek yazımı planlıyorum. Sonra elektrikli süpürge gibi dışarı çıkıyorum ve o konu hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi alıyorum.”

Askerlik hizmetinden sonra, 1969'da dört ay boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde okudu; buna Dışişleri Bakanlığı değişim programı kapsamında Bloomington'daki Indiana Üniversitesi de dahil. Daha sonra The Mexico City News için düzeltmen ve çevirmen olarak işe alındı.


1974'te Mexico City'de Associated Press'e katıldı, ardından United Press International'da çalıştı ve Miami Herald'da serbest muhabir olarak çalıştı, ta ki gazete onu 1980'de Küba'dan gelen mültecilerin Mariel teknesiyle taşınmasını haber yapmak üzere tam zamanlı olarak işe alana kadar.

Meksika pasaportu, Küba'ya ve ABD'li gazetecilere yasak olan diğer yerlere erişime izin veriyordu. 1994 yılında evlendiği eşi Morrissey ile birlikte Key Biscayne, Florida'da yaşıyordu. O onun hayatta kalan tek kişisi.

Alfonso Chardi Nieto olarak doğmuş olmasına rağmen, The Mexico City News'deki ilk editörünün adını yanlış yazmasıyla profesyonel olarak Alfonso Chardy olarak tanındı. Bayan Morrissey, o ilk günlerde Bay Chardy'nin kendisini düzeltecek özgüvene sahip olmadığını söyledi.
 
Üst