Trump davasında jürinin basında yer alması partizan tepkilere yol açtı

BadılCan

Member
Eski Başkan Donald J. Trump'ın ceza davasının açılış tartışmaları önümüzdeki haftaya kadar başlamayacak, ancak davanın medyada yer alması şimdiden partizanların öfkesiyle karşılandı.

Pazartesi günü başlayan jüri seçimi, Perşembe günü 12 üyeli tam bir jüri oluşturdu ve Cuma günü alternatif seçimle sona erdi. Hafta boyunca pek çok muhafazakar, Bay Trump'a yönelik seçim sürecinin hileli olduğunu iddia ederken, bazı ilericiler basının potansiyel jüri üyeleri hakkında çok fazla ayrıntı verdiğini ve potansiyel olarak onları tehlikeye attığını savundu.

Manhattan'da gerçekleşen davayı takip eden gazeteciler ve yorumcular zor bir dengeleme işiyle karşı karşıya: Yakın tarihteki en önemli davalardan biri hakkında, ilgilileri tehlikeye atmadan kamuoyunu bilgilendirmek.

Yargıç Juan M. Merchan, potansiyel ve seçilmiş jüri üyelerinin isimlerinin gizli kalmasına karar verdi. Cuma günkü duruşma bir mahkeme yetkilisinin gazetecileri uyarmasıyla başladı ve duruşmaya katılan halk, filme alma, fotoğraf çekme ve teknolojiyle ilgili mahkeme kurallarına uymak zorundadır.


Aralarında Haber'ın da bulunduğu pek çok haber kaynağı, jüride yer alan kişilerin meslekleri, yaşadıkları mahalle gibi hayatlarıyla ilgili bazı bilgiler yayınladı.

Fox News primetime sunucusu Jesse Watters birçok kişiden daha ileri gitti. Salı günü, muaf tutulan potansiyel bir jüri üyesinin görüntülerini gösterdi. Kadın, hakime tarafsız olabileceğini söylediğini, ardından da “Bu ülkede herhangi birinin ön görüş almadan bu konuya gelmesi gerçekten çok zor” dedi.

Bay Watters daha sonra şunları söyledi: “Bana Trump konusunda tarafsız olabileceğini söyleyen bir jüri üyesi gösterin, ben de size bir yalancı göstereyim.”

Şu ana kadar seçilen yedi jüri üyesinin her birini inceleyerek bölümü takip etti ve ırk, kıyafet, saç ve ten rengi gibi özelliklerin yanı sıra en sevdikleri açık hava etkinlikleri, müzik tercihleri ve bir durumda belirli bir işvereni ortaya çıkardı. İkinci jüri üyesini ayrıntılı olarak anlattı: Eğitim durumu, mevcut işi, romantik partnerinin işi, mahallesi, medeni durumu, ebeveynlik durumu ve haberleri nereden aldığı.


Bay Watters, “2 Numaralı Jüri Üyesi'nden pek emin değilim” dedi.


Perşembe günü Hakim Merchan, kimliğinin açığa çıktığına dair endişelerini dile getirmesinin ardından jüri üyesini görevden aldı. Yargıç gazetecilere “sağduyulu davranmalarını” ve jüri üyeleriyle ilgili, nerede çalıştıkları da dahil olmak üzere bazı ayrıntıları gizli tutmalarını söyledi. (Hukuk uzmanları, açık mahkemede bildirilen bilgilerin kamunun bilgisi olduğunu söyleyerek kararı sorguladı; Times ve diğer haber kuruluşlarının avukatlarının açıklama istemesi bekleniyor.)

Jüri ve duruşmayla ilgili diğer yorumlar bazen yanıltıcı olabiliyordu. Çarşamba günü Bay Trump, çevrimiçi platformu Truth Social'da Bay Watters'a atfettiği bir alıntı yayınladı ve burada bazı potansiyel jüri üyelerini “hakime yalan söyleyen gizli liberal aktivistler” olarak tanımladı. Savcılar Perşembe günü mahkemede, bu paylaşımın ve diğerlerinin, Bay Trump'a uygulanan ve onun jüri üyelerine, tanıklara, savcılara, mahkeme personeline ve hakimin akrabalarına saldırmasını yasaklayan konuşma yasağı emrini ihlal ettiğini savundu.

Laura Loomer gibi platformlarda diğerleri X'e sürecin hileli olduğu iddiasını defalarca tekrarladılar.

Kendisini araştırmacı gazeteci olarak tanımlayan aşırı sağcı aktivist Bayan Loomer, New York Magazine muhabiri Olivia Nuzzi'nin, “Müstakbel jüri üyesinin çocuğu için çalıştı” yazan bir gönderiyi kaldırması için Demokratlar tarafından baskı gördüğü yönündeki asılsız suçlamayı tekrarladı. Kongrede üst düzey bir Demokrat. Bayan Nuzzi X'e yanıt verdi Yargıç Merchan'ın jüri üyelerinin anonimliğinin korunması yönündeki talimatının ardından “silinmesinin en iyisi olduğuna kendisi karar verdiğini” söyledi.

Bayan Nuzzi, “Hiç kimse şikayet etmedi” diye yazdı. “Hiçbir hükümet ya da siyasi yetkili tarafından yönlendirilmeyeceğim.”


Bay Trump'ı yakın zamanda yazar E. Jean Carroll'a kaptırdığı iftira davasında temsil eden avukat Alina Habba, bu hafta medyada birçok kez yer aldı. Trump'ın açık sözlü destekçisi ve intihal suçundan kovulan eski Buzzfeed siyasi gazetecisi Benny Johnson ile yaptığı röportaj sırasında Bayan Habba başını salladı ve jüri hakkındaki tanımını “kesinlikle köhne” olarak tekrarladı. Mevcut davadaki avukatların jüri üyelerine Biden yönetimi için mi yoksa kampanya için mi çalıştıklarını sormalarına izin verilmeyeceğini öne sürdü. (Jüri anketinde jüri üyelerinden mevcut ve önceki işverenlerini ve kendilerinin veya sevdikleri birinin daha önce bir grup için çalışıp çalışmadığını, bir etkinliğe katılıp katılmadığını, bir haber bültenine veya Trump karşıtı bir çevrimiçi hesaba kaydolup kaydolmadığını belirtmeleri istenir. ).

Bu haftanın başlarında Yargıç Merchan, Bay Trump'ın oğlu Barron'un lise mezuniyetine katılabilmesi için duruşmanın 17 Mayıs'a ertelenip ertelenmeyeceğine ilişkin kararını erteledi ve kararının duruşmanın gidişatına bağlı olacağını söyledi. Bay Trump, destekçilerine gönderdiği bir e-postada “kalpsiz haydutların beni oğlumun mezuniyet törenini kaçırmaya zorladığını” söyledi ve Truth Social'da kendisinin etkinliğe katılmasının “yasaklanacağını” yazdı.

Bazı muhafazakar kesimler Bay Trump'ın iddialarını gerçek olarak gördü. Liberal medya gözlemcisi Media Matters, birkaç Fox uzmanının, delil olmadan, hakimin Bay Trump'ın mezuniyet törenine katılması halinde tutuklanmasını isteyeceğini öne sürdüğünü belirtti; ancak Fox News, hakimin henüz karara varılan konu üzerinde ağırlığını koymadığını bildirdi.

Muhafazakar gençlik örgütü Turning Point USA'nın kurucusu Charlie Kirk, podcast'inde şunları söyledi: “Donald Trump, New York yargıcının kararına karşı gelip Barron'un mezuniyet törenine gitmeli.”
 
Üst